On som ara?

Després de 17 anys de dinamització al barri de Sants, el 26 de maig de 2014 el CSA Can Vies va ser desallotjat. Un espai emblemàtic, alliberat del desús i l’oblit dels seus propietaris (TMB) l’any 1997 i posat al servei de veïns i veïnes. Un dels punts neuràlgics de l’associacionisme, no només de Sants, sinó de tota la ciutat de Barcelona.

L’Ajuntament de Barcelona, amb Xavier Trias (Convergència i Unió) com a alcalde, volia posar fi a un dels projectes transformadors més consolidats a la ciutat, amb la complicitat de TMB i dels Mossos d’Esquadra. Aquesta tríada d’interessos particulars combinats no van aconseguir desallotjar el Centre Social en els seus primers intents gràcies a les grans campanyes de suport fetes per les veïnes del barri de Sants.

Tanmateix, el matí del 26 de maig de 2014 Can Vies vas ser desallotjat sense previ avís. Poc després que els Mossos irrompessin a l’interior de l’edifici de Can Vives, centenars de persones van aplegar-se a la Plaça de Sants per protestar contra l’actuació policial. La mobilització en defensa del CSA va difondre’s ràpidament per les xarxes socials i, la mateixa tarda, es va convocar la primera manifestació contra el desallotjament.

Les manifestacions de suport a Can Vies es van desenvolupar durant quatre dies consecutius i van ser multitudinàries. Tot tipus de persones i entitats vinculades al teixit associatiu del barri de Sants i en defensa dels drets col·lectius (caus, esplais, associacions de veïns, entitats ecologistes, assemblees de joves, associacions d’estudiants, col·lectius contra les retallades, etc.) van solidaritzar-se amb el centre social. Aquestes mostres de suport no es van focalitzar només a la ciutat de Barcelona sinó que es van escapar arreu dels Països Catalans amb concentracions de suport a barris, viles, ciutats i pobles.

El 28 de maig de 2014 en Franz i l’Adrià, així com d’altres milers de persones, es van sumar a la tercera onada de mobilitzacions de resposta al desallotjament. Ells dos, estudiants de la Universitat Pompeu Fabra, es van manifestar de forma pacífica per defensar un espai autogestionat pels i les veïnes de Sants. Al final de la manifestació, van ser detinguts de forma arbitrària i aleatòria en una nit que es va saldar amb més de vint detencions.

En aquell moment en Franz i l’Adrià eren estudiants que feia temps que participaven del moviment estudiantil en defensa de l’educació pública i de qualitat, en concret al de la Universitat Pompeu Fabra. El dia 28 van decidir solidaritzar-se amb el centre social Can Vies, com ho van fer milers de persones aquells dies. Els dos van decidir sortir als carrers per defensar el CSA amb el mateix convenciment que quan es mobilitzaven per una educació pública. Dues lluites que són les dues cares de la mateixa moneda: la defensa dels nostres drets col·lectius enfront dels interessos privats.

Un cop detinguts van ser traslladats a la comissaria dels Mossos d’Esquadra del barri de Les Corts, on van restar en dependències policials durant tota la nit. Ja feta la notificació policial -si bé moltes hores després del seu trasllat-, al matí es va convocar una concentració de suport a totes les detingudes a les portes de la comissaria. S’hi respirava el desconcert, la desinformació i la incertesa de saber quan sortirien: la preocupació i el neguit de les persones concentrades va xocar amb un mur de silenci a Les Corts. Les hores passaren i la concentració es va desconvocar davant la notificació que en Franz i l’Adrià passarien una segona nit a la comissaria.

L’espiral de fets imprevisibles semblava que no havia d’acabar quan l’endemà van ser traslladats a la Ciutat de la Justícia. El suport dels companys i companyes no va decaure i novament es van concentrar a les portes de la institució, en aquest cas a les portes de la Ciutat de la Justícia de l’Hospitalet del Llobregat per denunciar la repressió policial viscuda cap ells dos i davant l’arbitrarietat i el desconcert que més de dos dies sense massa informació sobre els seus companys va generar en el seu entorn.

Un cop acabada la declaració van ser retinguts 6 hores més, augmentant el patiment dels dos estudiants i de les desenes de persones que encara restaven a l’exterior de l’edifici. Cap a les 9 del vespre, i després d’esgotar 45 hores de retenció en instàncies judicials, se’ls va permetre sortir un per un de la Ciutat de la Justícia (arribant a intervals de més de 15 minuts entre detinguts) en llibertat amb càrrecs.

Avui dia, a en Franz i l’Adrià els acusen d’atemptat contra l’autoritat i desordres públics i s’enfronten a una pena de 3 anys i mig de presó per haver-se manifestat de forma pacífica en defensa d’un espai que complia una funció social al barri de Sants i a la ciutat de Barcelona en general. El judici se celebrarà el 18 de setembre a les 11h a la Ciutat de la In(Justícia).

Són molts els processos judicials oberts relacionats amb el desallotjament de Can Vies, transformant el què és un espai de referència de creació cultural i transformació social amb una icona de la resistència a la submissió de la política als interessos privats, a l’arbitrarietat judicial, a la desinformació per part de les autoritats, a l’aïllament a què es reclou als processats i a l’eterna espera d’una data que no arriba.

El Grup de Suport pretenem fer de corretja de transmissió entre els nostres companys i la societat tot explicant el seu cas: el de dos estudiants compromesos amb els drets col·lectius processats judicialment per solidaritzar-se amb una de les icones de la Barcelona popular, la dels barris i de la seva gent.

Perquè la solidaritat és la nostra millor arma.
Les estudiants també defensem els barris!

FRANZ I ADRIÀ ABSOLUCIÓ

Grup de Suport a en Franz i l’Adrià