Nota de premsa

En Franz i l’Adrià, així com d’altres milers de persones, es van sumar a la tercera onada de mobilitzacions de resposta al desallotjament del CSA Can Vies el 28 de maig de 2014. Ells dos, estudiants de la Universitat Pompeu Fabra i implicats en el teixit associatiu de la universitat, es van manifestar de forma pacífica per defensar un espai autogestionat pels i les veïnes de Sants. Al final de la manifestació, van ser detinguts de forma arbitrària i aleatòria en una nit que es va saldar amb més de vint detencions.

Un cop detinguts van ser traslladats a la comissaria dels Mossos d’Esquadra del barri de Les Corts, on van restar en dependències policials durant tota la nit. Ja feta la notificació policial -si bé moltes hores després del seu trasllat-, al matí es va convocar una concentració de suport a totes les detingudes a les portes de la comissaria. S’hi respirava el desconcert, la desinformació i la incertesa de saber quan sortirien: la preocupació i el neguit de les persones concentrades va xocar amb un mur de silenci a Les Corts. Les hores passaven i la concentració es va desconvocar davant la notificació que en Franz i l’Adrià passarien una segona nit a la comissaria.

L’espiral de fets imprevisibles semblava que no havia d’acabar quan l’endemà van ser traslladats a la Ciutat de la Justícia. El suport dels companys i companyes no va decaure i novament es van concentrar a les portes de la institució, en aquest cas a les portes de la Ciutat de la Justícia de l’Hospitalet del Llobregat, per denunciar la repressió policial viscuda cap ells dos i davant l’arbitrarietat i el desconcert que més de dos dies sense massa informació sobre els seus companys va generar en el seu entorn.

Un cop acabada la declaració van ser retinguts 6 hores més, augmentant el patiment dels dos estudiants i de les desenes de persones que encara restaven a l’exterior de l’edifici. Cap a les 9 del vespre, i després d’esgotar les 45 hores de retenció en instàncies judicials, se’ls va permetre sortir un per un de la Ciutat de la Justícia (arribant a intervals de més de 15 minuts entre detinguts) en llibertat amb càrrecs.

Avui dia, a en Franz i l’Adrià els acusen d’atemptat contra l’autoritat i desordres públics i s’enfronten a una pena de 3 anys i mig de presó per haver-se manifestat de forma pacífica en defensa d’un espai que compleix una funció social al barri de Sants i a la ciutat de Barcelona en general. El judici se celebrarà el 18 de setembre a les 11h a la Ciutat de la In(Justícia).

Són molts els processos judicials oberts relacionats amb el desallotjament de Can Vies, transformant el què és un espai de referència de creació cultural i transformació social amb una icona de la resistència a la submissió de la política als interessos privats, a l’arbitrarietat judicial, a la desinformació per part de les autoritats, a l’aïllament a què es reclou als processats i a l’eterna espera d’una data que no arriba.

El Grup de Suport pretenem fer de corretja de transmissió entre els nostres companys i la societat tot explicant el seu cas: el de dos estudiants compromesos amb els drets col·lectius processats judicialment per solidaritzar-se amb una de les icones de la Barcelona popular, la dels barris i la de la seva gent.

FRANZ I ADRIÀ ABSOLUCIÓ

Grup de Suport a en Franz i l’Adrià