CV2

Més de 40 col·lectius i personalitats del món polític, educatiu i activista donen suport a una campanya per l’absolució de dos encausats per Can Vies

En Franz i l’Adrià van ser detinguts la nit del 28 de maig de 2014, un cop finalitzada la tercera nit de mobilitzacions en defensa del CSA

En Franz i l’Adrià, així com d’altres milers de persones, es van sumar a la tercera onada de mobilitzacions de resposta al desallotjament del CSA Can Vies el 28 de maig de 2014. Ells dos, estudiants de la Universitat Pompeu Fabra i implicats en el teixit associatiu tant de la universitat com dels seus respectius pobles -Tiana i Reus-, es van manifestar de forma pacífica per defensar un espai autogestionat pels i les veïnes de Sants. En acabar la manifestació, van ser detinguts de forma arbitrària i aleatòria en una nit que es va saldar amb més de vint detencions. Avui, s’activa una campanya de suport als detinguts que ja compta amb més de 40 col·lectius i personalitats del món polític, educatiu i activista que demanen la seva absolució.

Un cop detinguts van ser traslladats a la comissaria dels Mossos d’Esquadra del barri de Les Corts, on van restar en dependències policials durant tota la nit. Ja feta la notificació policial -si bé moltes hores després del seu trasllat-, al matí es va convocar una concentració de suport a totes les detingudes a les portes de la comissaria. S’hi respirava el desconcert, la desinformació i la incertesa de saber quan sortirien: la preocupació i el neguit de les persones concentrades va xocar amb un mur de silenci a Les Corts. Les hores passaven i la concentració es va desconvocar davant la notificació que en Franz i l’Adrià passarien una segona nit a la comissaria.

L’espiral de fets imprevisibles semblava que no havia d’acabar quan l’endemà van ser traslladats a la Ciutat de la Justícia. El suport dels companys i companyes no va decaure i novament es van concentrar a les portes de la institució, en aquest cas a les portes de la Ciutat de la Justícia de l’Hospitalet del Llobregat, per denunciar la repressió policial viscuda pels detinguts i davant l’arbitrarietat i el desconcert de més de dos dies sense massa informació sobre ells.

Un cop acabada la declaració van ser retinguts 6 hores més, augmentant el patiments dels dos estudiants i de les desenes de persones que encara restaven a l’exterior de l’edifici. Cap a les 9 del vespre, i després d’esgotar les 45 hores de retenció en instàncies judicials, se’ls va permetre sortir un a un de la Ciutat de la Justícia (arribant a intervals de més de 15 minuts entre detinguts) en llibertat amb càrrecs.

A dia d’avui, a en Franz i l’Adrià els acusen de danys i desordres públics i s’enfronten a una pena de 3 anys i mig de presó per haver-se manifestat de forma pacífica en defensa d’un espai autogestionat al barri de Sants. Són molts els processos judicials oberts relacionats amb el desallotjament de Can Vies, transformant el què fins el 2014 era un espai de referència de creació cultural i transformació social amb una icona de la resistència a la submissió de la política als interessos privats, a l’arbitrarietat judicial, a la desinformació per part de les autoritats i a l’aïllament a què es reclou als processats.

El Grup de Suport d’en Franz i l’Adrià llança la campanya antirepressiva a les xarxes per donar a conèixer el cas i denunciar les irregularitats que l’envolten a l’espera d’una data de judici encara per concretar. El manifest inicial es fa públic amb el recolzament de nombroses personalitats rellevants del món polític, educatiu i activista tals com David Fernández, Rosa Canyadell o Xavier Díez.

 

Veure els fets (“On tot comença“)

Veure manifest de campanya (“On som ara?”)

Veure adhesions (“Suports”)